Apotek stängs ned efter brister – ägaren anhållen

[UPPDAT] Läkemedelsverket har beslutat att omedelbart stänga ett apotek i Järfälla utanför Stockholm på grund av omfattande brister i verksamheten. Bland annat har manipulerade recept expedierats där. Enligt uppgifter till Aftonbladet har apoteksägaren anhållits misstänkt för narkotikabrott.

Vid en inspektion av apoteket i Barkarbystaden i augusti har tillsynsmyndigheten även upptäckt omfattande brister i hantering av narkotikaklassade läkemedel och förvaring av mediciner. Och den läkemedelsansvarige på apoteket hade brister i kunskap och förståelse för regelverk.

I tisdags beslutade därför Läkemedelsverket att omedelbart stänga apoteket.
– Reglerna för att få driva apotek syftar främst till att patienten får säkra och fungerande läkemedel. Den här aktören har tydligt brutit mot en rad bestämmelser, så vårt beslut är välgrundat, säger Martin Lindblom, gruppchef för apotekstillsynen vid Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.

Det är ovanligt att apotek stängs ner så här efter myndighetsbeslut. Apoteket tillhör inte något av de större kedjorna.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har apoteksägaren polisanmälts och anhållits efter en razzia i tisdags. Enligt källor till tidningen misstänks ägaren ha tagit hem narkotikaklassade läkemedel genom att inte lagerföra allt som beställts. Och att han gjort det i överlåtelsesyfte.

Åklagaren är fåordig hittills, men bekräftar att en person har frihetsberövats i ärendet. Och att ”personen förnekar brott”.

Det är ännu oklart om narkotikaklassad medicin felaktigt lämnats ut och ifall patienter drabbats på grund av bristerna.

Annonser