Ryssar dricker mindre och lever längre

[UPPDAT] MOSKVA Ryssarna har varit ökända för hög alkoholkonsumtion. Men i takt med flera åtgärder mot alkohol, så har drickandet kraftigt gått ner och förväntande livslängden ökat.

Mellan 2003 och 2016 minskade alkoholkonsumtionen med 43 procent per invånare över 15 år i Ryssland, enligt en ny studie från Världshälsoorganisationen.

Och samtidigt har livslängden ökat till historiskt höga nivåer: 78 år för kvinnor och 68 år för män. I början av 1990-talet efter Sovjetunionens fall var utvecklingen den motsatta, då ökade tillgång på alkohol och drickande kraftigt i Ryssland och förväntade livslängden sjönk särskilt för män till bara 57 år.

”Ryska federationen har länge betraktats som ett av världens högsta alkoholkonsumerande länder, men under senaste åren har denna trend vänt”, skriver forskare i rapporten som presenterades i tisdags, rapporterar AFP.

President Vladimir Putin har drivit på för att landet ska bli nyktrare och en rad åtgärder för att minska alkoholkonsumtionen har införts. Såsom höjda alkoholskatter och minipriser och förbud för alkoholreklam och försäljning efter 23 på kvällen. Även hemtillverkad sprit har kraftigt minskat.

– Det är förbjudet att sälja alkohol efter klockan 23 och trots att vi alltid kan komma förbi det förbudet om vi vill, så tror jag att det gör att färre kan köpa alkohol, säger bargästen Alexej, IT-ingenjör i Moskva till TV4 Nyheterna.

Från att tidigare ryssar över 15 år druckit över 15 liter ren alkohol per år 2010, så har den sjunkit till i snitt 11,7 liter år 2016. Länder som Litauen, Tyskland och Frankrike har nu högre alkoholkonsumtion än Ryssland. Men mer än i Australien och USA.
Européer har dricker fortfarande mest alkohol i världen. EU-snittet år 2016 var 9,8 liter ren alkohol per invånare och i Sverige cirka nio liter, (ifjol sjönk till 8,83 liter ren alkohol per svensk).

 • Fotnot: WHO-rapporten Alcohol policy impact case study– the effects of alcohol control measures on mortality and life expectancy in the Russian Federation, (2019, pdf-fil, 74 sidor).

Annonser