Apotekstjänst tappat bort läkemedel

Det kritiserade logistikföretaget Apotekstjänst, som orsakat materialbrist på sjukhus, visar sig också haft ett svinn på tusentals doser narkotikaklassade läkemedel. Företagets tillstånd utreds nu av Läkemedelsverket, rapporterar SR Ekot.

”Trots upprepade chanser att komma tillrätta med det oförklarade svinnet har bolaget inte gjort sådana förändringar av sin verksamhet att detta problem har lösts, eller ens minskat i någon större utsträckning,” skriver Läkemedelsverket i en skrivelse som Ekot tagit del av.

Apotekstjänst har – vid sidan av att från oktober förse regioner och sjukhus med sjukvårdsmaterial – en verksamhet sedan tidigare att plocka ihop dosförpackade mediciner till patienter som skickas ut i landet. Men redan 2016 upptäckte Läkemedelsverket vid en inspektion hos att Apotekstjänst att narkotikaklassade läkemedel försvunnit. Exakt mängden vill inte myndigheten berätta för Ekot, men det handlar om svinn på minst 2000 tabletter. Hur det kunnat hända är ännu oklart.

Nu har myndigheten ett öppet ärende där man överväger att avslå företagets ansökan om fortsatt tillstånd för ompackning av narkotiska beredningar.
– Det är klart att den som har ett tillstånd alltid har en risk att förlora det om man inte kan leva upp till kraven. Men vi har ett öppet ärende som vi räknar med att kunna stänga när vi får acceptabla svar, säger Lena Björk på Läkemedelsverket till Ekot.

I en intervju med P1 Morgon i fredags säger Örjan Frid, ny VD från i torsdags i Apotekstjänst, att frågan utreds i dialog med Läkemedelsverket.
– Vi har med stor omsorg gått genom vad som hänt och nyligen identifierat ett svinn som lett till en polisanmälan och en självanmälan till Läkemedelsverket. Vi har infört nya rutiner för att inte det ska upprepas, säger han.

Han beskriver verksamheten som ett ”jättelikt apotek med 200 anställda som arbetar i tvåskift”. Men tillstår att man måste ha koll på varje piller. Beslut väntas inom kort av Läkemedelverket om Apotekstjänst får behålla sitt tillstånd att hantera narkotikaklassade mediciner.

Vad gäller det kaos med förseningar att leverera sjukvårdsmaterial till sjukhus som lett till att operationer fått ställas in på flera sjukhus säger han att en lösning är på gång. Bland annat ses företagets IT-system över. Men det är ännu oklart när leveranserna kan fungera fullt ut.
– Vi måste se till att leveranserna snabbare kommer rätt, säger Örjan Frid till SR.

Annonser