Stor insats vid svensk-finska gränsen

Stora beslag av vapen och narkotika har gjorts under en unik gemensam insats med svensk och finsk polis och tull vid gränsen i östra Norrbotten. /Dessutom har en större EU-insats tidigare gett resultat i Sverige.

I kontrollinsatsen kring Haparanda och Torneå 15 till 24 oktober deltog ett 40-tal tulltjänstemän från hela landet, dessutom svensk polis, åklagare och kollegor från Finland.

En orsak till insatsen är stora beslag av narkotika som senare tid gjorts i Haparanda och betydande smuggling över gränsen av vapen och droger. Enligt medborgarlöften i staden ska polisen prioritera fler narkotikainsatser.

Kontroll-operationen som höll på in på natten till i fredags redogjordes vid ett pressmöte några timmar senare med representanter för inblandade myndigheter. Ett 30-tal husrannsakningar, alkohol- och drograttfyllerikontroller och samarbete över gränsen har gjorts av fem myndigheter med gemensam stab i Haparanda.

Martin Petersson, Tullverket

– Det har varit en väldig lyckad kontrollinsats utifrån gemensam lägesbild, som brutits ner i minut-operativt arbete kring konkreta objekt. Vi har kunnat följa misstänkta över gränsen om de inte stannat, ibland under visst tumult, gjort flera husrannsakningar, gripit flera och anhållit fem män. Större beslag av vapen och narkotika har gjorts, berättar Martin Petersson, insatsledare för operationen, för Drugnews.

Cannabisplantor hittades. Foto: Tullen

Bland annat har fem vapen (ex. två pistoler och ett gevär), patroner, farliga föremål såsom elchockvapen, batonger och sprej beslagtagits. Och över 800 narkotikaklassade tabletter (ex. ecstasy), amfetamin, cannabis och över 310 000 kronor i kontanter i olika valutor.
De gripna är misstänkta för smuggling och olika slags narkotikabrott.

Längs gränsen medverkade finska tullen med ökade kontroller.

Hagelbössa i beslag. Foto: Tullverket

– Vi har kontrollerat lastbilar och personbilar och använt vår röntgenutrustning, säger Kari Hannu, tullöverinspektör vid finska Tulli, i en kommentar.

 

FYRTIOTAL tullare medverkade i operationen i Norrbotten. Foto: Tullverket

Den samordnade arbetsmetoden på lokal nivå har lett till ökad närvaro av tull och polis kring Haparanda kan framöver öka trycket mot gränsöverskridande brottslighet, tror Martin Petersson på Tullverket.

Han ledde även svenska tullens medverkan i en internationell insats i september i 28 länder, varav 19 EU-länder. Det var Europol som initierat operationen mot illegala vapen och narkotika. I Sverige beslagtogs vid insatsen i södra Sverige bland annat 52 skjutvapen och 92 000 narkotikaklassade tabletter.

Det mesta av tabletterna hittades i en lastbilshytt hos en chaufför som kom med färja till Trelleborg och sedan anhölls. Åtta personer anhölls i insatsen i Sverige och ytterligare en är efterlyst. Flera vapen hittade polisen hos vapenhandlare.

Foto: Tullverket

VAPEN når inte bara gängkriminella via insmuggling från Balkan. SvD har granskat vapenströmmen och funnit att nära 300 skjutvapen från svenska jaktbutiker har hamnat i händerna på kriminella. En man i Bergslagen med vapenhandlarlicens som idkat svart handel och försett kriminella med vapen, dömdes i somras till sju års fängelse. Vid husrannsakan hittades 33 gevär, elvas pistoler och två handgranater i hans hem och stora mängder dynamit i garaget.

Annonser