Årets förebyggare prisades i Göteborg

På FörebyggNu-konferensen i Göteborg avslöjades i onsdags Årets förebyggare. Haninge får utmärkelse som förebyggarkommun, Sara Gunnarsson Forsberg och Anders Björkman som årets förebyggare och professor Bo Söderpalm får CAN:s drogforskarpriset.

Det är Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) som årligen delar ut priserna. Det var hemligt in i det sista, men det visade sig att alla förebyggare som fick utmärkelsen var på plats på konferensen.

Sara Gunnarsson Forsberg från Vänersborg fick dela utmärkelsen Årets förebyggare med Anders Björkman från Motala och får 12 500 kronor var.
– Jättekul få utmärkelsen och att lokala aktiviteter uppmärksammas, sa en påtagligt rörd Sara till Drugnews på Draken-scenenen vid Järntorget.

Hon har bland annat skrivit insändare mot legalisering av cannabis bland skolelever och även drivit en Vykortskampanj mot att langa alkohol. Alla 20-åringar i kommunen har fått vykort om att inte köpa ut till tonåringar och lokala idrottare har ställt upp som förebilder.

Anders Björkman arbetade tidigare flera år som samordnare och drogförebyggare i Motala och har drivit på för ansvarsfull alkoholservering, motverkat doping på gym och bjudit in unga i gemenskap till att ha roligt utan rusmedel.
Nu är han deltidspensionär och arbetar några dagar i veckan på länsstyrelse i projektet Östgötapiloten med att utbilda skolpersonal om cannabis och uppmana elever att vara källkritiska.

– Cannabis är vare sig ekologisk eller miljövänligt, som påstås ibland. Det är bara nys, säger han.

HANINGE årets förebyggarkommun. Fr v preventionssamordnare Inger Dahlberg, Annett Haaf, socialnämndens ordförande, och enhetschef Camilla Johansson. Foto: Drugnews

Årets förebyggande kommun kan Haninge numer stoltsera sig. Kommunen hamnar högt i ett särskilt preventionsindex, bland annat utifrån sitt genomtänkta ANDTS-arbete som är långsiktigt och ständigt utvecklas. Kommunen har unikt samarbete med polis, socialförvaltning och civilsamhälle och stöttar barn, familjer och skola.

– Vi har nära 100 000 invånare nu och har storstadsproblemen – vi har allt, men också ett gott samarbete. Priset blir ett kvitto på att vi gör rätt saker. Hoppas bara att politiker har modet att satsa på prevention i dessa stramare tider, säger Inger Dahlberg, preventionssamordnare i Haninge, till Drugnews.

Tillsammans med tre kollegor från kommunen tog hon emot en svala-staty, diplom och blommor från CAN:s direktör Charlotta Rehnman Wigstad.

Ett särskilt föreningsdiplom fick Linköpings Hockeyklubb som bland annat lyckats senarelägga alkoholdebuten för många unga. Det togs emot av Niklas Nibell från klubben.

Bo Söderpalm. Foto: Drugnews

CAN:s drogforskningspris går i år till Bo Söderpalm, professor vid Göteborgs universitet för en ”gedigen vetenskaplig produktion”. I grundforskning har han och kollegor bidragit till viktiga genombrott inom beroendeforskning, identifierat mekanismer i hjärnan hur alkohol aktiverar belöningssystemet, och tagit fram läkemedel som bromsar det.

– Många fina ord. Men det är ett lagarbete som brukar framhållas i sportsammaning. Men visst är det kul att få pris, sa han i ett tacktal och skrattade.

Konferensen FörebyggNu fortsätter på torsdag.

Annonser