Polisoperation Rimfrost till fler orter

Polisens särskilda satsning mot gängkriminaliteten i Malmö som startades för en månad sedan har haft framgång. Nu planerar polisen att kunna flytta runt systemet till andra städer.


Efter flera uppmärksammade mord (bl. a en mamma som dödades med baby i famn och en 15-åring som sköts ihjäl av andra unga) och okontrollerade sprängningar som lett till oro bland allmänheten i Malmö beslutade polisen om en nationell särskild händelse – Operation Rimfrost. I operationen har hittills ett 40-tal personer gripits.

Den förstärkta styrkan med helikoptrar, bombgrupper, rättstekniker och poliser från hela landet ska framöver användas även på andra orter för att bryta gängkriminalitet.

– I våra planer diskuterar vi Stockholm och kanske även till Uppsala efter hand, säger rikspolischef Anders Thornberg i Ekots lördagsintervju.

Uppsala-stadsdelen Gottsunda som polisens klassat som ”särskilt utsatt område” besökte rikspolischefen häromdagen och märkte själv hur kriminella skrämmer allmänhet och gör polisens arbete svårt.
– Jag mötte gäng där som började komma till centrum klockan tre på eftermiddagen, som inte visade respekt för någonting, som uppträdde hänsynslöst, berättar han.

Anders Thornberg säger i lördagsintervjun att bråken i de kriminella gängen ofta handlar om kontroll över narkotikahandel och revir. Men oskyldiga hamnar ibland emellan vid skjutningar och sprängningar på allmän plats. Även om fler grips, mer narkotika beslagtas, straff skärpts och bära vapen numer direkt leder till häktning, så finns problem kvar.
– Tillgången och efterfrågan på droger är fortfarande stor, säger han.
Och vittnen skräms till tystnad vilket gör brotten svåra att reda upp.

Sverige sticker ut med fler sprängningar och dödliga skjutningar jämfört med andra länder.
Rikspolischefen är bekymrad över att rekryteringen av minderåriga unga fortsätter till gängen, de används som springpojkar av narkotika och vapen och även för hämndaktioner.
Han talar om en hänsynslöshet som vi inte sett tidigare, där man skjuter för att döda, inte skrämmas.
– Vi kan se unga män som känner utanförskap, som växer upp och växer in i de här kriminella miljöerna. Allt yngre är inblandade, som lockas in av möjliggörare längre upp. Det är framför allt unga pojkar som utför de här dåden i revirstrider och kamp om narkotikakunder. Mycket är det narkotikan som ligger bakom. En dröm om snabba pengar, en värld med fina bilar, guldkedjor och status. Men också en värld där de kriminella kanske vet att de inte blir mer än 20, 25, eller 30 år, men dom struntar i det. Dom går på och vill bli som sina idoler däruppe, säger Anders Thornberg i intervjun.

Trots avhopp från polisen och svårighet att fylla platserna polisutbildningen, så tror rikspolischefen att myndigheten kommer nå regeringens mål 10 000 fler poliser till år 2024 och att flera som slutat återvänder till polisen. Och han säger att uppklaringen av brott börjat gå upp igen.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2017 så fanns det 61 utsatta områden, varav 23 särskilt utsatta, i Sverige. 2019 var polisens lägesbild något ljusare, 60 områden betecknas nu som utsatta, varav 22 som särskilt utsatta. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser