Systemets nya lågprisöl 7:90 kr per burk

[UPPDAT] Systembolaget går nu ut till sina leverantörer i Sverige med en offertförfrågan om vilka som kan tillverka billigt ljus lageröl för 7:90 kronor per 33 centiliters burk, en krona dyrare än först tänkt efter fått kritik. Ett nytt svenskt och ett EU-öl är tänkt släppas i systembutikerna i september respektive december.

– Vi har lyssnat på synpunkterna från bland andra nykterhetsrörelsen och småbryggerier och landat i 7:90 istället för 6:90 kronor per burk som nämndes först i lanseringsplanen, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget, till Drugnews.

Nu inbjuds svenska bryggerier att ta fram ett lageröl med alkoholstyrka mellan 5 och 5,3 volymprocent alkohol i så stora mängder att det kan säljas i merparten av detaljhandelsmonopolets 430 butiker. Dessutom ska ett EU-öl tas fram av ett europeiskt bryggeri – eller ett licensbryggeri i Sverige – under samma förutsättningar.
Sista datum för offertsvar är 13:e februari.

– Vilka som får uppdraget avgörs under våren. Det blir troligen några större bryggerier som nappar, inte några lokala hantverksbryggerier, säger han.

Bakgrunden är att Systembolaget reagerat på att några svenska ölmärken säljs i tyska gränsbutiker för bara 3:30 kronor per burk, samtidigt som Systemets inköpspris är högre för samma ölsorter. Systemet menar att det då uppenbarligen finns marginaler för att ta fram öl i lägre prisklass för svenska kunder.

Lennart Agén. Foto: Foto: Magnus Fond

– Men vi försöker inte att konkurrera med gränshandeln, absolut inte!
– Vi ser samtidigt en stor kundefterfrågan på ljus lager i mindre förpackning. Med det här lite lägre priset är vår förhoppning att fler kunder ska välja den mindre förpackningen i stället för den större, säger Lennart Agén.

Men det finns redan idag ett tiotal märken under tio kronor per burk i Systembolagets sortiment, (den billigaste 8:40 kronor per burk). Det är ofta lägre pris än läsk, flaskvatten och folköl i livsmedelsbutiker.
Nykterhetsrörelsen och alkoholläkare har varnat för att Systembolagets planerade lågprisöl kan locka fler att dricka mer. Särskilt de som redan dricker för mycket.

• Finns det inte en risk att era lågprisöl kan leda till högre alkoholkonsumtion?
– Nej, jag tror inte det. Storkonsumenter väljer andra alkoholstarkare öl, medan de flesta ölkunder efterfrågar en ljus lager till lägre pris och i mindre burkar. Så även om styckepriset blir lägre, så blir volympriset högre på de nya lagerölen. Det tror vi gör att de dricker mindre än tidigare, vilket är bra för hälsan, svarar han.

Och har kunder tidigare köpt halvlitersburkar öl, så tror han inte att de väljer köpa fler om de går över till 33-centiliters burkar. De flesta vill ha ett särskilt öl och är märkestrogna.

Men Systemet höjer alltså ändå efter kritiken säljpriset på de nya lagerölen som kommer till hösten med en krona till 7:90 kronor per burk. Ett svenskt ljus lågprisöl släpps 1 september och ett EU-lageröl 1 december i systembutikerna.

Minimipriser på alkohol i detaljhandeln – exempelvis för öl – har prövats i några länder, exempelvis Skottland och delar av Australien och har lett till mindre konsumtion och alkoholrelaterat våld.
Frågan är om det vore något för Sverige.
– Det är en politisk fråga. Men olika länder väljer olika lösningar för att minska alkoholskadorna, säger Lennart Agén.

• Läs även Eva Ekeroths krönika i Accent: ”Dags för minimipriser även i Sverige?”

Annonser