Uppgift: ”sprängda huset var drogcentral”

[UPPDAT] Explosionen på Östermalm förra veckan var en av de hittills kraftigaste i Stockholm. En man har gripits och häktades idag misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse. Enligt uppgifter till Expressen kan huset ha använts som narkotikacentral. /Fönster på RNS intilliggande kontor förstördes vid smällen.


Enligt Expressen kan källaren länge ha använts för att överlämna droger till ”lyxkunder”.
En person som handlat där säger till tidningen.
– Jag minns det så tydligt för det var ett så sjukt upplägg. Jag fick en portkod, gick in och ner i källaren där någon gjort en drop off, lagt grejerna där. Det var något obehagligt över det hela så jag köpte bara där en gång.

Det var natten till 13:e januari som en bomb briserade vid entrén till ett hus på Gyllenstiernsgatan. Explosionen hördes lång väg och beskrivs av polisen som en av den kraftigaste någonsin i Stockholmsområdet.

Rutor förstördes i intilliggande hus. Foto: Drugnews

Portuppgången förstördes helt, glasrutor gick sönder runt hela kvarteret och invånare vaknade av att glassplitter flög omkring. Ett under att ingen skadades fysiskt.

Intill finns även en skola och en förskola, där verksamheten fortsatt. I området har fönsterrutor bytts, glas plockats upp och nya dörrar installerats. Lugnet har återvänt och folk kunnat flytta tillbaka till sina bostäder.

Lugnet återvänt på Gyllenstiernsgatan. Skolan bredvid sprängda porten öppnade direkt. Foto: Drugnews

Enligt Expressen så har välbärgade invånare kunnat förse sig och hämta kokain, cannabis och andra droger på adressen. Dessutom dömdes ifjol en man i huset för grovt narkotikabrott och gömt droger på olika adresser som han haft nycklar till.

En teori är att sprängningen kan vara hot mot någon i den kriminella världen.
Polisen har hittills inte velat kommentera Expressens uppgifter om att porten på Gyllenstiernsgatan har använts som drogcentral.

En man i 35-årsåldern greps i veckan misstänkt för inblandning av sprängningen. Mannen har kopplingar till mc-gänget Bandidos och är känd sedan tidigare av polisen.

Han häktades i fredags misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

En övervakningskamera på närliggande SVT-huset kan ha fångat den misstänkte gärningsmannen på en video. Den visar en man som skyndar till en väntande bil på en gata intill och åker iväg – mindre än en minut senare briserar bomben.

Också RNS-kontoret som ligger på samma gata berördes av explosionen på Östermalm. Larmet gick mitt i natten. Ett stort fönster sprack, glasflisor och damm yrde.

Jessica Vikberg, RNS, på Gyllenstiernsgatan. Foto: Privat

– Det känns som hamna mitt i en hemsk våldsam verklighet. Fattiga eller rika, inget område verkar säkert. Men de som bor längs gatan och tvingades rusa ut från hemmet är ju värre drabbade, än vi som jobbar där dagtid, säger Jessica Vikberg, ordförande för Riksförbundet narkotikafritt samhälle, till Drugnews.

Hon beklagar att den ideella föreningen nu åker på höga självrisker för reparationer efter smällen. Hon vill inte uttala sig om Expressens uppgifter.
– Men vi blir mer taggade att arbeta vidare och stötta unga att välja bort drogernas bana. Vi vet idag inte vilka som ligger bakom sprängningen, kan handla om hämnd och visa makt, men det får polisen utreda. Gängkriminalitet, droger och våld hänger ju klart ihop, säger hon.

I veckan har dessutom två ytterligare sprängningar inträffat i Stockholmsområdet vid bostadshus, en i Kista och en Husby. En källa säger till SVT att det var en varning mot en man med stora skulder.

Antalet anmälda fall av allmänfarlig ödeläggelse genom sprängning har ökat i Sverige. Ifjol gjordes 257 anmälningar, men bara sju personer dömdes för brottet, visar en granskning av SR Ekot. Flera av dessa är tidigare dömda för narkotikabrott, olaga hot, stölder och våldsbrott.

Annonser