Dömd till livstid för dubbelmord

En 28-årig man döms till livstids fängelse för två mord i en källare i Stockholmsförorten Sätra våren 2019. Den andre åtalade mannen frias från mordmisstanke. En konflikt om drogförsäljning låg bakom det brutala mordet, enligt åklagaren.

Det var i april ifjol som två unga män hittades nakna och skjutna till döds med nio skott i en källarlokal i Sätra. Åklagaren beskrev det som en ”ren avrättning” under rättegången.

Två män greps och häktades senare misstänkta för inblandning i dubbelmordet. Men när rättegången avslutades i januari i år så försattes en av de åtalade på fri fot. Han frias nu helt då han inte kunnat knytas till brottsplatsen, enligt Södertörns tingsrätt.

Det har dock 28-åringen vars DNA har påträffats på patronhylsor på brottsplatsen och att han har hanterat offrens mobiler efter morden. Rätten anser det finns försvårande omständigheter till varför dubbelmordet ger högsta straff för den nu dömde.

– Offren har tvingats ner i ett trångt utrymme där de inte hade möjlighet att fly, de har tvingats av sina kläder och ner i sittande position. Det har varit fråga om rena avrättningar och offren måste ha känt stark dödsångest, säger rättens ordförande Eva-Lena Norgren i ett pressmeddelande.

Alla fyra – både de åtalade och offren – umgicks i samma kriminella kretsar. Enligt åklagaren låg en konflikt om narkotikaförsäljning i Sätra bakom dubbelmordet. De åtalade hade hela tiden nekat till brott.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2017 så fanns det 61 utsatta områden, varav 23 särskilt utsatta, i Sverige. 2019 var polisens lägesbild något ljusare, 60 områden betecknas nu som utsatta, varav 22 som särskilt utsatta. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser