Narkotikarazzia i Vårberg – 10-tal gripna

Vid ett polistillslag i Stockholmsförorten Vårby i måndags morse greps ett tiotal män misstänkta för grovt narkotikabrott.

I gryningsräden där ett 50-tal poliser deltog hade föregåtts av flera månades spaning och samarbete mellan olika delar av polisregion Stockholm. Även narkotikahundar användes vid tillslaget i södra Stockholm som bland annat sökte genom garage och källare.

– Tillslaget och de genomförda husrannsakningarna är ett led i polisens långsiktiga arbete mot gängmiljöer och mot den öppna narkotikahandeln i utsatta områden. Narkotikahandeln skapar både stor otrygghet i områdena och är en viktig inkomstkälla för kriminella, säger Caroline Westlund, chef för sektionen mot människohandel vid regionala utredningsenheten hos polisen i region Stockholm, i en kommentar.

De gripna har koppling till Vårberg och flera tillhör ett kriminellt nätverk, en av dem är under 18 år.
Enligt Aftonbladet misstänks de har utnyttjat minderåriga som kurirer i droghandel och gömt narkotika åt de misstänkta som gripits.

Men det är uppgifter som åklagare Paulina Brandberg inte ännu vill kommentera.

Tillslaget uppges även var en del i polisarbetet mot det grova våldet.
Flera av de gripna har anhållits. Senast torsdag ska åklagaren ta ställning om hon ska begära några häktade.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2017 så fanns det 61 utsatta områden, varav 23 särskilt utsatta, i Sverige. 2019 var polisens lägesbild något ljusare, 60 områden betecknas nu som utsatta, varav 22 som särskilt utsatta. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser