Åtalas för privat spritbutik

En man som drivit en egen illegal spritbutik i Billeberga utanför Landskrona åtalas för att ha smuggling och olovlig försäljning av tusentals liter öl, cider, vin och sprit. Butiken hade inretts som ett systembolag med öppettider även på söndagar.

Tullen kom mannen som är i 60-årsåldern på spåren i november 2018 då en tungt lastad skåpbil passerade Öresundsbron, och ledde vidare till den illegala butiken utanför Landskrona, enligt Kvällsposten.

Öppettider stod på dörren till den omgjorda lagerlokalen (öppet även 12-18 på söndagar) och där var flaskor uppradade på hyllor med prislappar och jämförelsepriser och smakbeskrivningar från Systembolaget. Mannen erbjöd förutom öl, vin och starksprit även chips, nötter och läsk till sina kunder, som även kunde använda betalkort.

Tullen spanade en tid mot lokalen och slog sedan till när full kommers rådde där. Utredarna beräknar att ett 70-tal resor till tyska gränsbutiker gjorts och att den totala mängden införd alkohol uppgår till cirka 25 000 liter öl, 2360 liter cider, 500 liter vin och 2 172 liter starksprit.

I tisdags åtalades mannen för grov alkoholsmuggling, olovlig alkoholförsäljning och olovligt innehav av dessa drycker. Han har erkänt.

– Skattebortfallet för den beslagtagna alkoholen är 480 950 kronor. Det är pengar som skulle ha gått till vår gemensamma välfärd om samma mängd alkohol hade inhandlats på Systembolaget, säger Erik Friberg, chef för Tullkriminalenheten i Malmö, i ett pressmeddelande.

Tullverket stängde även i början av 2020 en ”pop-up-butik” i Upplands Väsby där tusentals liter insmugglad sprit, vin och öl såldes till ungdomar som beställt via sociala medier och fick drycker levererade.

Annonser