Beslag av bluff-mediciner och ansiktsskydd

LYON Kriminella utnyttjar människors oro i coronakrisen genom att – särskilt via nätet – sälja bluffläkemedel, falska ”corona-mediciner” och undermåliga ansiktsmasker etc. Över 2 500 webbsidor har stängts efter Interpol-ledda insatsen Pangea.

Den återkommande kontrollinsatsen gjordes i år en vecka i mars i samarbete med myndigheter i 90 länder. Beslagen visade att ligor försöker sko sig på coronasmittan. Det hittades såväl falska mediciner, ”corona-sprejer”, ”corona-mediciner”, ineffektiva coronatester och 34 000 undermåliga ansiktsmasker – eller produkter som såldes till överpriser.

Runt världen upptäcktes 2 500 webbsidor och länkar till falska apotek och sociala medier där de felaktiga produkterna såldes. 120 personer greps och över 30 ligor avslöjades.

Antalet försändelser till Sverige var färre än vanligt i år, troligen för att läget i Kina under covid-19 gjorde att färre paket skickades. Tullen gjorde ändå över 180 beslag och under kontrollveckan stoppades 17 000 tabletter – narkotikaklassade läkemedel, potenshöjande, dopingmedel och antibiotika mm. Även klorokin-tabletter, (en malariamedicin som tros kan ha viss verkan vid covid-19 och som det blivit brist på).

Paketkontroll på Irland. Foto: Interpol

I hela världen beslagtogs över 48 000 paket med omkring 4,4 miljoner tabletter illegala läkemedel. Bl a anabola steroider, påstådda vitaminer, hypnotika och cancermedicin, men även klorokin.

Interpols generalsekreterare Jürgen Stock säger i ett uttalande att kriminella ”inte har några skrupler för att göra vinst” och utnyttjar allmänna hälsokrisen genom att sälja förfalskade mediciner utan att bry sig om människors väl och liv.

En bluff som tyvärr inte är så unik.
– Dessvärre ligger det i linje med hur den kriminella marknaden brukar se ut när det är brist på en vara, så brukar det väldigt snabbt dyka upp olika grå svarta marknader eller helt kriminella marknader som i det här fallet, säger Susanne Lundin, som forskar om falsk medicin vid Lunds universitet, till Sveriges Radio.

Även Läkemedelsverket varnar för att köpa medicin på osäkra vägar och webbsidor.
– Att handla receptbelagda läkemedel utan att träffa en läkare innebär risk för att du får fel medicin, fel dos eller att effekten blir fel eller uteblir. För att handla säkra och effektiva läkemedel på nätet är det viktigt att vända sig till godkända apotek. De känns igen genom den nationella apotekssymbolen, säger Eva-Lena Bergens, utredare, Läkemedelsverket, i en kommentar.

Operation Pangea genomförs sedan 2008 årligen i samarbete melllan Interpol, Europol och länders tull, polis och läkemedelsverket. I räden 3-10 mars i år deltog 190 myndigheter från 90 länder.

Annonser