Trängsel kan stänga serveringar

Om restauranger, barer, caféer och uteserveringar bryter mot regler om trängsel med mera kan myndigheter komma att stänga dem med hänvisning till smittskyddsrisk. Det klargjorde Folkhälsomyndigheten och regeringen i torsdags

De flesta krog- och caféägare och deras gäster håller avstånd och ordning på serveringar, men det finns uppgifter om att alla inte följer reglerna kring borden när vårsolen tittar fram och fika och alkohol intas, bland annat i Stockholm.

I Sverige får krogar och caféer ännu vara öppna, även om många är ganska tomma. Medan flera andra länder stängt ner med hänvisning till att begränsa smittspridning av coronaviruset.

Här betonas eget ansvar och sunt förnuft. Men nu uppmanar Folkhälsomyndigheten kommuner att i helgen mer kontrollera restaurangverksamheten.

Anders Tegnell. Foto: Drugnews

– Trängsel ska undvikas och restaurangägare har ett tydligt ansvar. I förlängningen om det inte sköts, så kan verksamheten komma att stängas ner, sa statsepidemilog Anders Tegnell vid torsdagens pressträff om coronaläget i landet.

Myndigheten redovisade rutiner för hur kontroll kan ske och hur kommuner kan stänga serveringar som inte följer regler. Han uppmanar till ”armlängds avstånd”. Och ”hela landet behöver vidta särskilda åtgärder för att minska risken för spridning av covid-19. Trängsel mellan människor i köer, vid bord, bufféer eller bardiskar får inte förekomma”, enligt de nya reglerna.

Och i tisdags fick regeringen extra befogenhet av riksdagen för att kunna agera snabbt med nya insatser och åtgärder med hänvisning till smittskyddet.

Inrikesminister Mikael Damberg upprepade senare på en presskonferens om smittskyddsläget att ”läget är tufft och det kommer att bli värre” och att det krävs gemensamma ansträngningar för att klara oss igenom det. Det var efter krishanteringsrådets tredje möte sedan coronakrisen bröt ut.

Inrikesministern berömde den stora majoriteten för att följa regler och att de flesta verkar stanna hemma i påsk för att inte sprida smittan till andra delar av landet. Men han varnade de som struntar i riktlinjerna.

– Jag vill inte se någon trängsel på uteserveringarna under påsken någonstans, så som det varit på vissa håll i Stockholm. Rekommendationerna är inga tips, utan regler som ska följas. Jag förutsätter att både allmänheten och krögarna tar sitt ansvar, sa han rapporterar SVT.

Även statsministern uttalade sig om att stänga serveringar om regler inte sköts.
– Vi är inte främmande för några beslut om vi ser att det har en stor påverkan. Där vi kan minska smittspridningen på ett substantiellt sätt ska vi göra det, sa Stefan Löfven till Studio Ett i Sveriges Radio.
Han betonade dock att de allra flesta sköter sig.

Bild: CDC

CORONA-läget/ Enligt Folkhälsomyndigheten så fanns i torsdags 9 141 bekräftade smittade i Sverige och 793 dödsfall i covid-19. Omkring 722 personer får eller har fått intensivvård. Tendens finns på ökad spridning av smittan i övriga landet och en utplaning i huvudstaden.
Vid en test förra veckan med nära 800 frivilliga slumpmässiga deltagare i Stockholm var cirka 2,5 procent smittade av viruset. Men det var vid den tidpunkten, betydligt högre andel invånare kan nu ha varit smittade.

Annonser