Inte mer alkohol under corona-krisen

Under mars och april sålde Systembolaget tio procent mer alkoholdrycker. Men svenskarnas totala konsumtion och inköp minskade sju procent jämfört med samma tid ifjol, enligt en ny rapport om alkohol och corona-pandemin från CAN.

– Det är framför allt resandeinförseln och restaurangförsäljning av alkohol som minskat kraftigt, samtidigt som Systembolaget sålt mer, säger Björn Trolldal, forskare på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, till Drugnews.

Krogars försäljning av alkoholdrycker minskade 52 procent, folköl i livsmedelsbutiker minskade fem procent och oregistrerade försäljningen –56 procent (privatinförsel, smuggling, hem tillverkning etc.). Medan Systembolaget sålde tio procent mer alkohol under mars och april.

Alkoholforskaren Björn Trolldal. Foto: Eveline Johnsson

CAN har följt alkoholutvecklingen sedan millennieskiftet genom telefonintervjuer med 1500 invånare varje månad om alkoholvanor och ta del av registrerade och oregistrerad försäljning.

Men även om svenskarna köpt mindre alkohol, så uppger de tillfrågade att de druckit ungefär lika mycket som tidigare, enligt preliminära mätningar mars – april (pdf-fil, 5 sidor).

– Det kan finnas flera orsaker till att de båda konsumtionsmåtten skiljer sig åt. Det kan ju bero på att istället för att besöka restauranger, arrangemang och privata fester, så dricker fler av alkoholförråden i skafferi och garage som man redan hade köpt tidigare, säger han.

Trolldal tror även att drickande i vissa grupper kan ha ökat under corona-krisen, även om konsumtionen för hela befolkningen snarare minskat något.
– När fler är hemma, så finns oro för att de som har riskbruk dricker mer, vilket kan leda till problem och drabba anhöriga, säger han.

Källa: CAN

Att restriktioner kring resor, träffas högst 50 personer, hålla socialt avstånd för att minska smittspridning av viruset har förändrat mångas beteende är klart.

Och att privatinförsel av alkohol har minskat kraftigt när gränser stängts är logiskt. Men hur lättande på reserestriktioner inne i landet från 13 juni – som presenterades av regeringen i torsdags – kan påverka alkoholkonsumtion vågar Trolldal inte gissa.

Men CAN fortsätter följa alkoholutvecklingen.
– På sommaren brukar vi se en markant ökad konsumtion. Ungdomar dricker mer redan i maj och skolavslutning, äldre lite senare i samband med semester. Privatinförseln brukar också öka på sommaren, det är ju en följd av ökat resande – men det förutsätter ju att få resa över gränser. Vi får se hur det blir framöver, säger Björn Trolldal på CAN.

I Finland ökade alkoholförsäljningen 23 procent i april, jämfört med samma period ifjol. På monopolet Alko såldes 40 procent mer rosévin, röda viner 35 och vita viner 28 procent mer, rapporterar Euractiv och Accent.
Flera länder har begränsat alkoholförsäljning under corona-pandemin, med stängda serveringar och butiker. Några länder börjar nu öppna upp. Exempelvis i Sydafrika där all alkoholförsäljning förbjöds i två månader, så ringlar långa köer från 1 juni när köp dagtid måndag – torsdag tilläts igen. Våld och olyckor har minskat betydligt under alkoholförbudet.

Annonser