Italien: rekordbeslag av 14 ton IS-droger

NEAPEL Italiensk polis har gjort ett av världens största beslag på 14 ton av amfetaminliknande drogen Captagon i hamnen Salerno. Tabletterna värda cirka tio miljarder kronor var tillverkade av terrorgruppen IS för Europamarknaden.

Pillren med Captagon-logga. Foto: Guardia di Finanza

Beslaget i veckan gjordes i Salernos hamn – cirka 55 kilometer sydost om Neapel. Tre containrar med ett 40-tal cylindrar officiellt för pappersindustrin. Gömt i varje cylinder fanns cirka 350 kilo tabletter, totalt 84 miljoner tabletter, märkta med Captagon (fenetyllin), även kallat ”jihad-drogen”.

Värdet på i gatuled beräknas till cirka en miljard euro.
– Det är känt att IS finansierar sin terrorverksamhet med särskilt narkotikahandel, den syntetiska drogen massproduceras i Syrien, som blivit främst producent i världen nu av amfetaminer, uppger italienska finanspolisen i ett pressmeddelande.

Där visas även en drygt tre minuters film hur rekordbeslaget hur polisen använder specialverktyg för att få fram och samla ihop tabletterna ur cylindrarna.

Den centralstimulerande drogen Captagon är en mildare form av amfetamin och togs först togs fram som medicin på 1960-talet, men förbjöds då beroenderisken är stor. De missbrukas idag i Mellersta Östern. Dels som uppiggande mot trötthet, men även av terrorkrigare inför strid.

Corona-pandemin som lett till brist på narkotika på illegala marknaden uppges av italienska polisen vara en förklaring till det jättelika beslaget. Syriska IS-grupper, maffian i Neapel och nätverk av andra kriminella grupper tros ha samverkat i smugglingen.

– Hypotesen är att produktionen och distributionen i Europa nästan har stoppats helt under nedstängningen (lock-down). I stället har smugglare, även i konsortium, vänt sig till Syrien där produktionen inte avtagit på samma sätt under pandemin, säger finanspolisen.

Det är inte första narkotikabeslaget i Salernos hamn senare tid. För två veckor sedan upptäcktes en annan container där 2,8 ton hasch och 190 kilo Captagon-tabletter (över en miljon tabletter) hade gömts i kläder och takbeläggning, enligt italienska polisen.

 

Captagon-pillren beslagtogs i Salerno, nära Neapel. Var tillverkade i Syrien. /Google-map

Annonser