Vill stoppa alkohol på Fyrishov-badet

[UPPDAT] I söndags var en berusad kvinna med ett litet barn och vänner på Fyrishov i Uppsala där det serveras alkohol. Efter en incident kastades sällskapet ut från det kommunala badet. Nu har sjuksköterskan Ida Persson, som brukar besöka badet, startat ett upprop för att förbjuda alkoholservering där.

Ida Persson, som arbetar inom sjukvården, anser att bad och alkohol inte hör ihop.
”I söndags höll det på att gå illa för ett barn där pga alkoholpåverkad vuxen. Hör alkohol verkligen hemma på bad där olyckor kan ske? Bör vuxna dricka alkohol på ett ställe där så många barn vistas? Blir bara ledsen och ser stora risker med detta. Bad, barn och alkohol hör inte ihop!”, skrev hon efteråt på sin Facebook-sida.

Mamman med barnet i lågstadieåldern blev berusad. Ingen ingrep för barnets säkerhet. Först när mamman blev störig mot andra badgäster kom vakter och skickade ut kvinnans sällskap.

Ida Persson var inte själv på plats, utan fick höra efteråt när det var för sent att ingripa, berättar hon för Drugnews. Hon brukar ofta besöka badet med sin familj och valde att agera.

Ida Persson. Foto: privat

Nu har hon – fortfarande upprörd flera dagar senare och med vetskap genom sitt yrke hur alkohol kan leda till olyckor – beslutat att starta en namninsamling för att stopp alkoholserveringen på Fyrishovs-badet.
– Vuxna har inte rätt till alkohol, men barn har rätt till trygghet. Det finns många föräldrar med alkoholproblem som inte kan hantera sitt drickande, säger hon till UNT.

På drygt ett dygn har nära 700 personer skrivit under uppropet ”Sluta sälja alkohol på Fyrishov!” (på sidan mitt Skifte).

Hon tycker badet ska vara en frizon för barn från alkohol och kunna bada säkert. Och kräver att Fyrishovs serveringstillstånd ses över av Uppsala kommun och politikerna.
Fyrishov är med vanligtvis 1,6 miljoner besökare per år en landets mest besökta arenor, och har förutom bad även sport och event-verksamhet.

Incidenten i söndags har anmälts och ska följas upp av miljöförvaltningen, eventuellt med tillsynsbesök. Men det är första gången sedan alkoholtillstånd gavs 1999 till Fyrishov som klagomål inkommit om serveringen, enligt Uppsala kommun. Det är miljö- och hälsoskyddsnämnden som beslutar om anmärkningar, varningar och eventuellt indragna serveringstillstånd.

Ordförande Björn Wall (S) i Fyrishovs styrelse beklagar det inträffade:
– Men jag har svårt att se att den här enskilda händelsen gör att vi kommer sluta att servera alkohol på Fyrishovs restaurang, säger han till UNT.

Händelsen väcker frågan om alkohol och barns säkerhet på badanläggningar.

Per-Olof Svensson. Foto: Josefina Svensson

– Det är så bra att Ida Persson både reagerar och agerar, när hon fick höra om en berusad småbarnsmamma på badanläggningen, kommenterar Per-Olof Svensson, Blå Bandets organisationssekreterare, till Drugnews.

– Samtidigt blir jag besviken som boende i Uppsala kommun att Björn Wall inte ser någon anledning att se över konsekvenserna att servera alkohol på en anläggning som riktar sig så tydligt till barnfamiljer, säger han.

Annonser