Sydafrika lyfter alkohol- och tobaksstoppet

PRETORIA Sydafrika lättar från i måndags på flera restriktioner som infördes i våras mot spridning av covidviruset. Bland annat lyfts förbudet mot alkohol- och cigarettförsäljning för få fart på ekonomin.


Köer ringlar långa sedan säljförbudet – som varit kontroversiellt och svarta marknaden har frodats – tagits bort efter en nedstängning av landet sedan i slutet av mars, rapporterar Sveriges Radio, Telegraph och News24.

Alkoholförsäljning förbjöds i våras för att minska trycket av relaterade trafikolyckor och våld för sjukvården, för att kunna fokusera på Covid-19. Och tobaksrestriktioner infördes dels för minska hälsoproblem av rökning, som risken för virusspridning när rökare delar cigaretter.

Men butiker får nu åter börja sälja alkohol och och barer och restauranger får servera. Sociala restriktioner lättas också och resor inom landet tillåts igen. Men utegångsförbudet nattetid efter klockan 22 finns kvar och ansiktsskydd måste användas på allmänna platser. Gränser till andra länder är fortsatt stängda och sammankomster är begränsade till högst 50 personer, (som i Sverige alltså).

President Cyril Ramaphosa. Foto via Wikipedia

– Lättnader av restriktionerna ger oss den största möjligheten … att blåsa liv i vår kämpande ekonomi, säger presidenten Cyril Ramaphosa.

Men presidenten varnar samtidigt invånarna för att fira lättnaderna då risken finns för en andra våg av covid-19.
Sydafrika har drabbats hårdast på den afrikanska kontinenten av pandemin. Över 587 000 bekräftade coronafall och nära 11 700 personer har avlidit, men myndigheter ser en ljusning nu.

I juni lättades alkoholförbudet tillfälligt i Sydafrika, men återinfördes efter ett par veckor då fylleri och fester där personer struntade i ansiktsskydd ökade oroväckande och fler fall av slagsmål och våld i nära relationer rapporterades, enligt BBC.

Politiska oppositionen anser att lättnaderna kommer för sent och att ”lockdown” har lett till svår ekonomisk kris för Sydafrikas invånare. Fattiga i trånga kåkstäder utan rinnande vatten har också haft svårt trängas hemma och klara social distansering.
Partiet Democratic Alliances ledare John Steenhuisen menar att ekonomiska reformer borde satts in för länge sedan och landet åter öppnas för internationell turism.

VACCIN prövas/ Läkemedelsföretaget Novavax meddelade igår, måndag, att det i Sydafrika startat en fas2-studie av ett potentiellt corona-vaccin. Det amerikanska företaget menar att då det är vinter i landet, så ökar möjligheterna att tidigare få indikation på om vaccinet fungerar.

Annonser