Varannan drack oftare på semestern

Varannan svensk (51 procent) drack oftare alkohol under sommarledigheten, var tredje drack varannan dag eller mer. Men inte mer än andra tidigare somrar – utan viruspandemi.

Det visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Systembolagets dotterbolag IQ. Enkäten gjordes i augusti, 1120 personer – 541 män och 579 kvinnor deltog – från 18 år och uppåt deltog.

Drygt hälften svarar att de druckit oftare under semester än vad annars gör annars under året. En av tre (34 procent) uppger att de drack varannan dag eller oftare. 37 procent drack mer än de gör annars på året. 18 procent drack inte alls under semestern, varav hälften aldrig dricker alkohol.

Resultatet att fler dricker alkohol under sommaren är inte så förvånande, då fler är lediga och vill koppla av.
– Vi vet att drickandet ökar under sommaren när många är lediga, vädret är varmt och man umgås mer med andra. Så även denna sommar trots de restriktioner som funnits på grund av pandemin. De flesta som dricker mer under semesterperioden klarar av att minska när vardagen kommer. Men denna höst kommer vi inte självklart tillbaka till en vardag med rutiner utan många jobbar hemifrån. Det kan göra det svårare att återgå till att dricka måttligt, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Men även om Systembolaget sålt mer under coronakrisen (+14 procent i juli), så svarar bara sex procent i Sifo-undersökningen att de druckit mer på grund av pandemin, medan 16 procent svarar att de druckit mindre än en vanlig sommar.

Totalkonsumtionen har dock inte ökat under pandemin, enligt en CAN-studie, då restriktioner gjort att andra inköpskällor minskat, såsom under utlandsresor och restaurangbesök.

IQ varnar för att det kan vara svårare att dra ner sin konsumtion av alkohol när semestern är över vardagen börjar, särskilt när fler arbetar hemifrån. Men i Sifo-enkäten svarar nio av tio (91 proc.) att de inte tror det.

Och ja, de flesta kommer nog att klara att minska sitt drickande, tror Sara Wallhed Finn, psykolog och medicine doktor på Beroendecentrum i Stockholm.
– De allra flesta har inga problem att skära ner på alkoholen när semestern är över och vardagen kommer. Men, en del av de som trott att det ska gå lätt märker att det är svårare än de föreställt sig och att de blir fler glas i vardagen än de tänkt sig. Även om det kan krävas en större ansträngning än man trott klarar de flesta att göra en förändring och minska konsumtionen på egen hand, säger hon i en kommentar.

Några tips är att fundera varför man vill minska sin alkoholkonsumtion, sätta upp mål och föra dagbok hur många glas man dricker för att få en bättre bild och sedan utvärdera.
För den som kan ha svårt att minska drickandet på egen hand så finns hjälp att få, exempelvis hos beroendevården. Det finns även test, tips och stöd att få via Alkohollinjen 020-84 44 48 och läsa mer på nätet Alkoholhjälpen.se och 1177 Vårdguiden.

Annonser