HD ska bedöma Frej Larssons låttext

Svea hovrätt dömde rappartisten Frej Larsson för hot mot tjänsteman för skrivit en låt om en narkotikapolis att ”Då ska hon skjutas”. Nu ska Högsta domstolen pröva fallet och yttrandefrihetens gränser.

Högsta domstolen. Foto: Drugnews

Frej Larsson, 36 år, från Ronneby lade efter ett narkotikatillslag mot en fest i Stockholm 2018, där han spelade, upp en bild av en guldfisk på Instagram namnad som poliskvinnan som hade lett insatsen. Och text om att hon skulle ”filéas” före valborg.

Dessutom släppte han låten ”Då ska hon skjutas” på Spotify”, som hon uppfattade hotfull. Artisten polisanmäldes och åtalades. Han friades i tingsrätten, men dömdes i hovrätten för hot mot tjänsteman i oktober 2019 till villkorlig dom och dagsböter.

Åklagaren ansåg att även om hot framförs konstnärligt i en låt, så är det i alla fall ett hot. Och hovrätten fann att texten utan tvivel syftade till att ”framkalla allvarlig fruktan” för en polisanställds personliga säkerhet och att han skrev låten ”för att hämnas polisen för hennes tjänsteåtgärder”. Och att det inte ryms inom yttrandefrihetens skydd.

Fallet har överklagats av Frej Larsson till HD för att avgöra om han gjort sig skyldig till hot mot tjänsteman eller inte. Och nu rapporterar P4 Blekinge att domstolen att ska pröva fallet.

– Jag utgår från att man kommer ta ställning till huruvida de här uttalande som görs i den här låten omfattas av skyddet som yttrandefriheten innebär eller om de faller utanför det skyddet och istället in på det straffbara området, säger artistens försvarsadvokat Viktor Banke till radion.

Frej Larsson är musikaliskt känd bland annat från grupperna Slagsmålsklubben, Maskinen och Far & Son.

Annonser