Fotbollsikonen Maradona har avlidit

BUENOS AIRES Fotbollslegendaren Diego Maradona har avlidit, 60 år. En framgångsrik spelare, men som kämpade med drogmissbruk och sjukdom. Hans minne hyllas nu i hela världen.

”Du var den störste av alla. Tack för att du funnits, Diego. Vi kommer att sakna dig hela livet”, skriver Argentinas president Alberto Fernández på twitter.

Argentinas president Alberto Fernández på Twitter

Diego fick hjärtstopp på onsdagen och fördes akut till sjukhus, men hans liv kunde inte räddas, rapporterar tidningen Clarin. Tre dagars landssorg ska nu hållas.

Diego Armando Maradona föddes 1960 i en fattig förort till Buenos Aires. Han var liten till växten men lyckades hävda sig på planen i lokala klubben AA Argentinos Juniors ungdomslag Los Cebollitas.

Han gjorde kometkarriär och spelade i storklubbar som Boca Juniors, FC Barcelona och Napoli som han förde till två segrar i italienska ligan (1986/87 och 1989/90), enligt Sportbladet.
Under åren i Italien blev privatlivet stundtals kaotiskt. Han började använda kokain och andra droger och påstods ha haft kontakt med maffian i Neapel, enligt Wikipedia.

Men han kom tillbaka och var älskad av sina fans. I Argentinas landslag spelade han 91 landskamper och gjorde totalt 34 mål. I fotbolls-VM 1986 vann Argentina mot England i kvartsfinal och Maradona gjorde ett mål med handens hjälp i en nickduell. ”Guds hand” som han skojade, vilket blev bevingat uttryck.
Senare år tränade han lag i hemlandet, Mexiko och även Dubai.

Men kroppen tog stryk av ett stundtals kaotiskt liv med missbruk och vårdperioder. Han behandlades några gånger på Kuba för sitt kokainberoende. Han fick nyligen hjärtinfarkt och drogs med dålig lever. För några veckor sedan opererades han efter hjärnblödning. Han skrevs ut från sjukhus 11 november, men fick alltså hjärtstopp i onsdags och avled.

Maradona – som bara blev 60 år – räknas som en av de största fotbollsspelarna genom tiderna, tillsammans med brasilianaren Pelé och några till. Uefa meddelar att tysta minuter hålls vid kvällens Champions League-matcher och torsdagens Europa League-matcher till hans minne.

Annonser