Alkoholstoppet från klockan 20 förlängs

[UPPDAT] Förbudet att servera alkohol på restauranger och andra ställen efter klockan 20:00 förlängs av smittskyddsskäl minst en vecka till. Med möjlighet att kunna förlängas till den 28 februari. Därefter vill regeringen kunna fortsätta med restriktioner för alkoholservering till 11 april, enligt ny remiss. /Fyra nya ministrar utsedda.

Foto: Drugnews

Flera hade sett fram emot att nuvarande alkoholstopp skulle lyftas efter helgen och återgå till restriktionen från klockan 22:00, som gällt sedan i november. Men muterat virus från Storbritannien och risken för en tredje våg gör att budskapet är ”att hålla i” en tid till. Och i en ny remiss (pdf-fil, 12 sidor) föreslås även restriktionerna med stopp för alkoholservering efter kl 22 gälla till åtminstone 11 april.
Dödsfallen med covid-19 har passerat en ny gräns i Sverige, totalt hade i fredags 12 115 personer avlidit och 588 062 har bekräftats smittade, enligt Folkhälsomyndigheten.

Regeringen har förutom att förlänga alkoholstoppet från klockan 20 en vecka till skickat förslag i en remiss om att kunna förlänga det månaden ut.
– Jag förstår att det är ett tufft besked för restaurangbranschen, sa statsminister Stefan Löfven (S) vid en pressträff i torsdags.

Branschorganisationen Visita protesterar och anser att alkoholstoppet är orimligt och kallar det ett ”näringsförbud” som skadar jobb och företag när smittspridningen på restauranger är ”nästan obefintlig”.

Två nya ministrar och två  får byta portfölj i statsminister Stefan Löfvens regering. Foto: Regeringen

REGERINGSOMBILDNING/ I fredags morse meddelade statsminister Löfven att han möblerar om i regeringen. Detta sedan Miljöpartiet valt nytt språkrör efter Isabella Lövin och även Peter Eriksson meddelat sin avgång som minister.

Per Bolund (språkrör MP) lämnar posten som finansmarknadsminister och får ansvar för miljö och klimatfrågor och blir dessutom vice statsminister. Nyvalda språkröret Märta Stenevi blir jämställdhetsminister med även ansvar för bostadsfrågor. Och Per Olsson Fridh, idag statssekreterare, blir biståndsminister. Och tidigare jämställdhetsminister Åsa Lindhagen blir istället finansmarknadsminister och biträdande finansminister.
Alla Socialdemokratiska statsråd behåller sina poster.

Annonser