Björn Eriksson ny gd för Läkemedelsverket

Regeringen har utsett Björn Eriksson, idag hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Stockholm, till ny generaldirektör för Läkemedelsverket.


Socialminister Lena Hallengren (S) sa på en pressträff i torsdags att hon har ”ett verkligt stort förtroende” för honom.
– Jag är glad att Björn Eriksson har tackat ja till detta viktiga uppdrag. Björns gedigna meriter och erfarenheter inom hälso- och sjukvården gör honom väl rustad att axla uppdraget som Läkemedelsverkets generaldirektör, sa hon.

Björn Eriksson har under coronakrisen axlat och lett arbetet inom huvudstads-regionen mot smittspridningen och ofta synts i media.

Han är i grunden disputerad hjärtläkare och van att leda stora organisationer.

Han har bland annat varit förvaltningschef för Skånes universitetssjukhus och regiondirektör för Region Jämtland/Härjedalen. Han har även arbetat på AstraZeneca med läkemedelsutveckling och sitter sedan 2018 i Läkemedelsverkets styrelse.

Han är hälso- och sjukvårdsdirekt i Stockholm sedan 2019 och tillträder som generaldirektör i Uppsala 22 mars. Han ersätter Joakim Brandberg som vikarierat på posten sedan i höstas dår företrädaren Catarina Andersson Forsman pensionerade sig.

Annonser