Drogcentral avslöjad på skärgårdsö – 3 åtalas

Ett yngre par på Gräsö utanför Öregrund misstänks att tillsammans med en ”målvakt” ha smugglat stora mängder narkotika från Holland, som de sedan sålde vidare på nätet. Nu åtalas de tre för bl a synnerligen grov narkotikasmuggling.

Det var efter spaning som tullkriminalen slog till i maj 2020 mot parets hus på ön i Uppsala län. Vid husrannsakan hittades en revolver och stora mängder narkotika och förpackningsmaterial, kuvert, vakuummaskiner, vågar och aluminiumpåsar.

Totalt fanns i bostaden 2,2 kilo heroin , 2,9 kilo kokain, 3,5 kilo ecstasy, ett kilo metamfetamin och ketamin. Några av ecstasy-tabletterna hade formen av Donald Trumps ansikte. Dessutom påträffades mindre mängder hasch och amfetamin. Värdet i köparled på det som har sålts kan vara uppåt 3,5 miljoner kronor, enligt tullen.

– Tullverkets utredning har varit omfattande och vår uppfattning är att de kriminellas verksamhet har pågått i stor omfattning och under en längre tid, säger Kristian Johansson, tillförordnad enhetschef på tullkriminalen i Stockholm, i en kommentar.

Paret misstänks ha smugglat narkotikan från Holland till Sverige i paketförsändelser – bland annat gömt i exempelvis leksaksförpackningar och pusselkartonger. De har sedan portionerat och vägt de olika substanserna och sålt vidare via Darknet och sociala medier. Köparna har bott i hela landet, varav två var minderåriga, enligt tullen.

Spaningsfilm där en av de åtalade postar brev med narkotika. Foto: Tullverket

Under två dagars spaning beslagtog tullen 180 brev med narkotika – dels i brevlådor som paret noterats använda, dels i parets bil i samband med gripandet. På en spaningsfilm ses en av gärningsmännen lägga på flera kuvert med narkotika i en brevlåda.

Paret – 25 och 28 år unga – greps i maj ifjol och häktades senare. En medhjälpare i 30-årsåldern tros ha fungerat som målvakt och mottagare av paketen från Holland och greps och häktades i september.

Alla tre åtalas nu för synnerligen grov narkotikasmuggling. Paret, som nekar till brott, åtals dessutom för synnerligen grovt narkotikabrott och vapenbrott. Rättegång inleds inte kort i Uppsala tingsrätt. Vid en fällande dom kan de tre åtalade riskera uppåt tio års fängelse vardera.

Narkotikan i ärendet smugglades i bl a pussel och leksaksförpackningar. Foto: Tullverket.

Annonser