FN fördömer polisinsats i Rio mot gäng

RIO Minst 28 människor dödades i torsdags i en blodig polisinsats i Rio de Janeiro mot en misstänkt kriminell drogkartell i ett fattigt slumområde. Vittnen talar om rena avrättningar och FN kräver nu att en oberoende utredning tillsätts i Brasilien.

Det var i torsdags morse som eldstrider bröt ut när polisen tungt beväpnad med bilar, specialförband och helikopter från luften gick in i favelan Jacarezinho i Rio de Janeiros norra stadsdelar.

Avsikten var att gripa 21 medlemmar ur drogkartellen Comando Vermelho (Röda kommandot) som misstänks för mord, rån och kidnappningar av resenärer på pendeltåg som passerar favelan, rapporterar Dagens Nyheter. Minst ett tiotal personer har gripits och stora mängder narkotika beslagtagits.

En 45-årig polis sköts i huvudet av kartellen och avled. En flera timmar lång eldstrid följde som liknar en hämndaktion från polisen där minst 27 kriminella och vanliga boende i området dödades, enligt lokala medier och Reuters.

Rios civilpolis i delstaten skrev på sin facebook-sida om att ”med extrem beklagan” en kollega hade dödats under operationen. Och vidare att ”ibland reagerar kriminella starkt. Inte bara springer iväg, utan dödar”. ” ”Tyvärr visar krigsscenariot som dessa gäng infört betydelsen av operationer så att kriminella organisationer inte stärker sig.”
Uttalandet avslutade med att händelsen innebär att ”arbetet får inte sluta”.

Men vittnen kan berätta om ”rena avrättningar” av polisen. Misstänkt kriminella släpades bland annat från gatan in i familjers hem och sköts där för att inte det skulle kunna filmas.

DEMONSTRATION i fredags mot polisvåld i Rio.

I fredags marscherade flera hundra boende från området till polisens huvudkontor i Rio och demonstrerade mot det våldsamma tillslaget dagen före. ”Sluta döda de svarta och fattiga”, ”Sluta döda oss!” och ”Rättvisa för Jacarezinho” var några budskap på plakaten.

Det talas om en ”massaker” av polisen, borgmästaren i Rio fördömer polisens agerande och en domare har beordrat federala åklagare att granska filmer på sociala medier som antyder att polisens skjutit och dödat urskillningslöst.

Människorättsorganisationer har fördömt polisvåldet och FN begär nu att åklagare i Brasilien gör en oberoende utredning av polisoperationen. En talesperson för FN-rådet för mänskliga rättigheter OHCHR fördömde i fredags händelserna och menar att polisen har använt ”oproportionerligt och onödigt” våld.

– Vi påminner de brasilianska myndigheterna om att våldsanvändning endast bör tillämpas när det är absolut nödvändigt, och att de alltid bör respektera principerna om laglighet, försiktighet, nödvändighet och proportionalitet, sa talesmannen Rupert Colville i ett uttalande.

Han sa att det är ”särskilt störande” att operationen genomfördes trots ett beslut av högsta domstolen, om att begränsa polisinsatser i Rios favelor under Covid-19-pandemin som drabbat landet hårt.

Storstaden Rio har länge haft stora problem i slumområdena med kriminalitet och kritiserat polisvåld. År 2019 dödades 1814 civila personer i polisingripande i staden, enligt statistik. Men torsdagens operation är den enskilt blodigaste på många år.

Annonser