Tio gripna efter människorov i Vårberg

Polisen gjorde i tisdags morse flera tillslag på olika adresser i Vårberg i södra Stockholm och misstänks för ett människorov några nätter tidigare. Totalt är nu tio personer anhållna i ärendet, flera av dem åtalade i ett aktuellt stort narkotikamål.

Det var natten mellan fredag och lördag som en ung man fördes bort i Vårberg. Han påträffades i lördags morgon utomhus och hade misshandlats och behövde få vård för skador.

Flera personer frihetsberövades då och andra anhölls i sin frånvaro misstänkta för människorov. I tisdags morse greps alltså ytterligare personer i ärendet vid en insats av polisen i Skärholmen och grovabrott-sektionen i Stockholm syd, samt stöd av regionala insatsstyrkan.

– Totalt är nu tio personer anhållna i ärendet. Flera av dem står åtalade i ett stort narkotikaärende som just nu avhandlas i hovrätten, säger i ett pressmeddelande kammaråklagare Carl Mellberg som är förundersökningsledare i fallet.

Häktningsförhandlingar mot fyra av de gripna hålls i Södertörns tingsrätt tisdag eftermiddag. De övriga sex anhållna ska åklagaren senast fredag besluta om de ska begäras häktade.

För polisen är ärendet strategiskt viktigt.
– Eftersom det visar att vi har god förmåga att mobilisera internt och agera mot individer i nätverksmiljö. Vi kan aldrig tolerera att dessa unga vuxna i nätverksmiljö begår grova våldsbrott mot andra, säger David Sund, gruppchef för strategiskt operativa gruppen i lokalpolisområde Skärholmen.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2017 så fanns det 61 utsatta områden, varav 23 särskilt utsatta, i Sverige. 2019 var polisens lägesbild något ljusare, 60 områden betecknas nu som utsatta, varav 22 som särskilt utsatta. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser