Löfven avgår – inget extraval

Statsminister Stefan Löfven lämnade i måndags in sin avskedsansökan och talmannen inleder samtal med partiledarna om ny regering. Landets leds därmed av en övergångsregering. Fördröjs folkhälsoarbetet nu?/ Krogrestriktioners lättas från 1 juli.

Löfven lämnade beskedet efter att riksdagens majoritet 21 juni i en historisk omröstning först förklarat att den saknade förtroende för statsministern och hans S-MP-regering. (V, SD, KD och Moderaterna röstade för fällning, samarbetspartierna C och L la ner sina röster).

Han beslutade sig i söndags, efter funderat och haft flera olika samtal, berättade han på en digital pressträff i måndags förmiddag. En historisk situation för Sverige.

– Det är det svåraste politiska beslut jag någonsin fattat. Av två onda ting så tycker jag det är bättre med talmansrundor än ett kasta landet i ett extraval, sa Löfven bland annat – men att han gärna står till förfogande att åter bli statsminister.

Därmed blir det inget extraval, i vart fall inte än. Riksdagens talman Andreas Norlén har nu entledigat statsministern och övriga ministrar och ska nu prata med alla partiledarna för att se vem som har bäst möjlighet att bilda ny regering. Om fyra försök att bilda ny regering misslyckas så återstår bara ett extraval.

Under tiden får Löfvens leda en övergångsregering som får fatta beslut i löpande och brådskande ärenden. Regeringskansliets uppgifter blir att bereda ärenden och bistå statsråden i deras verksamhet.

– Det är en svår politisk situation i Sverige efter riksdagens misstroendeomröstning, samtidigt som vi befinner oss i en pandemi. I detta läge har min och regeringens prioritet varit att göra det som är bäst för landet, sa en helt klart besviken Stefan Löfven på presskonferensen.

Han uttryckte särskilt besvikelse över att Vänsterpartiet lät sig lieras med bl a Sverigedemokraterna för att avsätta Löfven. Detta efter att först hotat fälla statsministern om inte fri hyressättning i nyproduktion stoppades, vilket V ser som första steg mot att införa marknadshyror i hela hyresbeståndet.
Löfven menar att V därmed gick samman med partier som har olika syn i sakfrågan och röstade med ”högerkonservativa blocket”.

Hur den uppkomna politiska krisen nu sinkar lösningar av andra akuta frågor, exempelvis gängskjutningar, ungdomsarbetslöshet och folkhälsofrågor – och detta under en coronapandemi – är oklart.

S-MP-regeringens förslag till ny ANDTS-strategi (alkohol, narkotika, doping, tobak/nikotin och spel om pengar) fick bakläxa i riksdagen nyligen. Och hur det blir med den försenade narkotikautredningen som socialministern lovat ska tillsättas efter sommaren återstår att se.
Dessutom ska veteranen, generaldirektör Johan Carlson, pensioneras i oktober efter många år på Folkhälsomyndigheten, inte bestämt än vem som efterträder.

Foto: Joe /CC BY 3.0

KROGAR ÖPPET LÄNGRE Regeringen meddelade dock i måndags att ett antal restriktioner med anledning av pandemin ska anpassas och avvecklas från 1 juli. Som tidigare meddelats i steg 2 i regeringens plan. Exempelvis höjs deltagartaket för flera allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.
Dessutom lättas restriktioner för krogar och andra serveringar vad gäller öppettider (senast kl. 22:30 tas bort) och sällskap (höjs till max åtta vid samma bord).

Annonser