Ny norsk-svensk polisstation på gränsen

En gemensam norsk-svensk polisstation ska byggas mitt på riksgränsen vid Eda och arbeta mot bland annat smuggelligor. Det är klart sedan norska regeringen godkänt planerna.

– Det är viktigt att vi samarbetar över gränsen och utnyttjar resurserna tillsammans. Kriminaliteten känner inga landgränser, säger till SVT Värmland norska justitieministern Monica Mæland (Höyre) som hoppas att bygget inleds nästa år.

Hon medverkade i måndags vid en pressträff vid gränsområdet vid Magnormoen och Morokulien.

Planerna har tidigare fått klartecken från svensk sida och polisen och kommunerna Eda och Eidskog har väntat på norska regeringens besked. Tanken är att polis från de båda länderna ska sitta i ett gemensamt hus och kunna ta uppdrag i hela området.

Det finns sedan tidigare en gränstjänst i Morokulien som ger service till privatpersoner och företagare för gränsöverskridande frågor.

En omfattande smuggling vid EU:s yttre gräns till Norge av narkotika, men även legala varor alkohol, tobak och kött, som har höga tullar och avgifter i Norge, har länge varit ett problem.

Svenska tullen i Hån cirka sex mil söderut längs gränsen har tidigare larmat om att smugglare använder ensliga hus och egna patruller för att se om gränspassager är bevakade innan de kör över från Sverige.

Annonser