Snabbare lagföring av enklare brott

Försöket med snabbare lagföring av brott som stölder, rattfylleri och narkotikabrott har ”drastiskt förkortat” processen mellan ett polisingripande och dom i Storgöteborg – från 22 till cirka sex veckor.

Skyndsammare lagföring innebär att polisen för enklare brott gör klart utredningen redan på brottsplatsen och att den misstänkte personen får antingen en tid för domstolsförhandling eller skriva på ett strafföreläggande direkt. Det senare är ett erkännande och som oftast leder till böter.

Vanligaste brotten som avgörs så här snabbt är narkotikabrott, butiksstölder, olovliga körningar, rattfylleri och brott mot knivlagen. Men även skadegörelse, köp av sex och enklare vapenbrott.

Metoden har använts i flera polisregioner på försök i landet och sedan i januari pågår försöket i Storgöteborg. Resultatet är cirka sexton veckor snabbare handläggning idag för enklare brott.
– Under perioden januari–juli i år hanterade vi på Göteborgs åklagarkammare drygt 2 500 misstankar inom ramen för Snabbare lagföring, varav nästan 1 400 resulterade i väckta åtal och cirka 360 strafförelägganden utfärdades, säger kammaråklagare Karin Andersson i ett pressmeddelande från åklagarmyndigheten.

En utökning till polisområdena Skaraborg och Älvsborg planeras nu i regionen. Försöksverksamheten runt landet med snabbare lagföring pågår till och med 2022. En utredare har tillsatts för att förbereda hur förfarandet ska permanentas, enligt tidigare uppgift från justitiedepartementet.

Åtgärden är en del av regeringens 34-punksprogram mot gängkriminalitet.

Annonser