Berusad polis kroppsvisiterade pojke

En ledig polisman som druckit alkohol bestämde sig för att kroppsvisitera en tonårspojke som han misstänkte använde cannabis. Nu åtalas mannen, som arbetar med narkotikabekämpning, för tjänstefel.

Det var en afton i maj i Stockholms skärgård som den ledige polismannen tyckte sig känna doften av cannabis och ville kolla några ungdomar. Särskilt en pojke ”stack ut”, har han senare uppgivit i förhör.

Polisen hade druckit tre öl och tre drinkar, men bestämde sig ändå för att inträda i tjänst och kroppsvisitera pojken som han tyckte verkade narkotikapåverkad. Misstanken mot tonåringen kunde inte bekräftas.

Några föräldrar som kom dit tyckte polisen var högljudd och märkbart alkoholpåverkad, skriver Dagens Nyheter som hänvisar till nyhetsbyrån Siren. Polisen menar att han kan förstå deras reaktion, men menar att han hade full kontroll.

Polisen – som arbetar inom narkotikabekämpning – åtalas nu för tjänstefel. Han nekar till brott.

Fallet kan riskera att påverka förtroendet för polis i allmänhet och narkotikapolisen i synnerhet. Men Lennart Karlsson, ordförande för Svenska Narkotikapolisföreningen, är försiktig och säger att han inte känner till det aktuella målet.
– Jag vill avvakta rättens dom i målet innan jag uttalar mig, säger han till Drugnews.

Han tillägger att polisanställda alltid har skyldighet att rapportera misstänkta brott som faller under allmänt åtal – även under ledighet – till sin närmaste chef, enligt polislagens paragraf 9. Men i vågskålen ska bedömning och proportionalitet vägas in. Liksom hur polis uppträder när hen inträder i tjänst.

Annonser