Fler unga vuxna får recept via nätläkare

Mer läkemedel mot depression, ångest och adhd skrivs ut av nätläkare till yngre åldersgrupper. Nu varnar psykiatriker för att patienter kan fara illa i den digitala vården.

Läkarbesök via privata vårdappar (som Kry, Min Doktor m fl.) ökar kraftigt och likaså digital förskrivning av läkemedel, rapporterar Dagens Nyheter.

En grupp som särskilt märks i läkemedelsstatistiken är personen mellan 20 och 39 år. För fyra år sedan (2017) hämtade över 23 400 personer i åldersgruppen ut mediciner via recept från en nätläkare. Ifjol var motsvarande siffra nära 103 000 personer.

Psykiatriska diagnoser har ökat i den gruppen, som utgör 28 procent av svenskarna, men tillhör samtidigt de friskaste på befolkningsnivå.

De vanligast läkemedel som skrivs ut mest av i såväl vanlig som digital vård bland 20-39-åringar är antidepressiva mediciner (SSRI-preparat), med Sertralin i topp.

Men medan nätläkares receptförskrivning av antidepressiva ökar varje år, så är den bland traditionella vårdgivare ungefär lika eller till och med något lägre än förr.

Psykiatriker är bekymrade över att fler av tunga läkemedel skrivs ut via digitala vårdbesök, utan att läkare träffar patienten.
– Jag är orolig för att patienten varken får behandling, återbesök eller uppföljning av den läkare som ställde diagnosen. Nätläkaren följer inte upp effekt och eventuella biverkningar av den fortsatta behandlingen, och det leder inte till patientsäker vård säger psykiatern och överläkaren Mats Ek till DN.

Representanter för Kry och Min Doktor uppger för tidningen att de förskriver antidepressiva medel på patientsäkert sätt. Medan adhd-läkemedel skriver de två inte ut via nätet. Min Doktor förnyar inte recept på narkotikaklassade läkemedel, inklusive centralstimulantia och anabola steroider., enligt hemsidan

Annonser