Fyra åtalade efter operation Trojan Shield

Fyra personer har åtalats vid Solna tingsrätt för flera fall av grova narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling av hasch. Åtalet bygger delvis på bevis efter den stora internationella polisoperationen Trojan Shield i somras.

En av de åtalade misstänks ha skaffat 35 kilo hasch i mars i år för att sälja vidare. en annan åtalas för ha smugglat över 100 kilo hasch från Spanien, de övriga ska ha hjälpt till med att hantera narkotikan, enligt åklagaren.

– Jag har bedömt att smugglingsbrottet är synnerligen grovt då det handlar om en särskilt stor mängd narkotika. Jag menar att de fyra åtalade dessutom verkade som ett led i en organiserad verksamhet med syfte att i stor omfattning bedriva handel med narkotika, säger kammaråklagare Joakim Hall vid Västerorts åklagarkammare i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Genom att i polissamarbetet fått information kring kommunikationstjänsten Anom – som amerikanska FBI utvecklade och skötte – som lurades kriminella att använda, så kunde trafiken avkrypteras och brott förebyggas och rullas upp.

Åtalet är ett av de första större i Sverige som resultat av polisoperationen Trojan Shield som presenterade i juni. Stora mängder vapen och narkotika kunde beslagtas runt jorden och bara i Sverige kunde 155 personer gripas.

Annonser