Budgeten: låga anslag till ANDTS

Trots rekordstora miljardsatsningar i regeringens höstbudget, så höjs inte de redan låga anslagen till förebyggande ANDTS-arbete nästa år. Däremot ska alkohol- och tobaksskatter höjas från 2023, men intäkterna ska läggas till försvarsutbyggnaden.


Det blev även i år en promenad med nådiga luntan för finansministern till riksdagen med media i släptåg i måndags. Magdalena Andersson (S) presenterade en rekordstor budget på 74 miljarder kronor för nästa år.

– Vi lägger nu en budget med offensiva reformer för klimatet, jobben, välfärden och brottsbekämpningen. Tillsammans ska vi ta Sverige framåt efter pandemin och bygga samhället starkare och mer hållbart, sa hon vid en pressträff.

Magdalena Andersson med höstbudgeten. Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Bland andra polisen, Kriminalvården och tullen har redan utlovats extra pengar för att klara sina uppdrag när straff har skärpts, fler gängledare grips och döms till längre straff.

I välfärden utlovas totalt 23 miljarder kronor – satsningar för att klara vårdskulden och korta vårdköerna från pandemin, och personalsatsningar inom sjukvården (ex på sjuksköterskor och undersköterskor).
Men Läkarförbundet kritiserade snabbt uteblivna satsningar för att få bort bristen på specialistläkare i olika discipliner. ”De är nyckelpersoner för att vi ska kunna stärka arbetet för psykisk hälsa, äldrevården och den nära vården”, sa fackordförande Sofia Rydgren Stale.

Några stora myndigheter som Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket får inte heller de resurser de äskat för kommande år. FHM hade begärt 560 miljoner – lite mer för att klara pandemin – men får enligt budgetpropositionen nöja sig med 511 miljoner.

Riksdagen Foto: Drugnews & Torben Hansen /CC BY 3.0

Regeringen fortsätter snåla med anslag till förebyggande åtgärder för minska skador av alkohol, tobak, narkotika, doping och spel om pengar (ANDTS). 2018 mer än halverades medlen med 100 miljoner till 95,6 miljoner kronor per år för insatser av kommuner och regioner på området.

2021 blir utfallet faktiskt att en miljon ytterligare sparas in (totalt 94,6 miljoner), och får ligga kvar på låga nivån 95,6 miljoner kronor per år även 2022-2024.

– Det är skralt. Hela området med prevention och beroende – särskilt på alkohol- och narkotikasidan – behöver uppgraderas rejält. Istället för några få miljoner som ska fördelas i kommuner och regioner hade en rejäl återställare på flera miljarder kronor istället varit bra, säger Karin Rågsjö, riksdagsledamot och vårdpolitisk talesperson hos Vänsterpartiet, till Drugnews.

Samtidigt har regeringens nya ANDTS-strategi fått bakläxa i riksdagen (som ansåg den för otydlig, och bl. a efterlyser ett nationellt kompetenscentrum för prevention). Men någon uppdaterad version har ännu inte återkommit. Även den översyn av narkotikapolitiken och ta fram en nollvision för drogdödlighet som riksdagen beställt har dragit ut på tiden.

Karin Rågsjö

– Det behövs ju även resurser under tiden när utredningen kommer igång för att beroendevård, psykiatri, förebyggande och annat ska överleva. Jag har tyvärr svårt att se några satsningar på det området i regeringens budget, säger Karin Rågsjö.

Frågan är dock om S-MP:s budgetpropp antas av riksdagen –där politisk turbulens hotar i höst med budgetstrid och ny statsminister ska väljas efter avgående Stefan Löfven. Det kräver att både Vänstern och Centern stöder budgeten. Rågsjö vill inte idag ge besked om V släpper igenom den, utan partiet ska presentera en egen i början av oktober.

SKATTEHÖJNING? I budgetpropositionen aviseras även en höjning av skatterna på alkohol och tobak från 2023. Sverige har inte höjt idag cigarettpriser sedan 2015 och de är nästa lägst i EU, enligt EU-kommissionen, och behöver höjas enligt regeringen.

Enligt en beräkning från Systembolaget kostar alkohol samhället minst 103 miljarder kronor per år.  Nykterhetsorganisationen IOGT-NTO anser att föreslagna höjning med cirka 1 procent av alkoholskatten ”är otillräcklig och långt ifrån att ta alkoholens samhällsbelastning på allvar”. Alkoholskatten borde höjas så priset ökar i förhållande till inflation och inkomster, anser förbundsordförande Lucas Nilsson.

En höjning av alkohol och tobaksskatter skulle preliminärt kunna ge ökade intäkter på netto 0,55 miljarder respektive 0,41 miljarder kronor per år från 2013. Men dessa är öronmärkta för utbyggnaden av försvaret och inte förebyggande inom ANDTS…

Annonser