Doping

DopingmedelDoping (anabola, ryssfemmor, somatropin, GHB) är att på konstgjord väg försöka förbättra sin fysiska och psykiska prestationsförmåga. Testosteron och anabola steroider är två uppmärksammade dopingpreparat som förekommer som tabletter, kapslar och ampuller.

Testosteron är egentligen ett manligt könshormon som dels bygger upp musklerna, dels förstärker könsegenskaper som skäggväxt, basröst, produktion av spermier, men även aggressivitet.Anabola steroider är syntetiska preparat som tagits fram för att ersätta testosteron. Det har kvar den muskeluppbyggande (anabola) effekten, men har mindre av den förmanligande (androgena) egenskapen.En förekommande olaglig anabol steroid på marknaden är metadienon, så kallade ”ryssfemmor”.

Nya fuskmetoder att nå tävlingsframgångar är på kemisk väg höja antalet röda blodkroppar, så kallad epo-doping. Metoder att upptäcka detta har utvecklats och användes framgångsrikt undet Olympiska spelen i Sydney sommar 2000. För att försvåra avslöjande har istället preparat som förstör bloddopingtester börjat användas, exempelvis medlet hes (hemohes). Flera finländska skidlöpare på elitnivå hade Hes i kroppen vid kontroller i skid-VM i Lahtis i februari 2001 och avstängdes. En bloddopingmetod som fortfarande är tillåten i Sverige är vistelse i lufttunna ”höghöjdshus”, en slags konstgjord träningsresa till Alperna.

Doping förekommer inte bara olagligt inom idrottsvärlden och på gym. Flera av preparaten har under senare år börjat användas i russyfte.

Exempelvis GHB (se särskild faktaartikel) som använts både av kroppsbyggare och av drogexperimenterande ungdomar, vilket även resulterat i dödlig utgång för några svenska ungdomar. Medlet, som ursprungligen var ett sömn- och narkosmedel, intas i vätskeform (kork). GHB säljs inte, men var länge lagligt att inneha. Efter nya missbruksepidemier och juridiskt misslyckande att stoppa hanteringen med dopinglagen så beslutade regeringen att narkotikaklassa GHB från 1 februari 2000. Missbruket uppges ha avtagit, men fortfarande görs beslag. Ett nytt problem är saneringsvätskan GBL — som i kroppen omvandlas till GHB — och är laglig handelsvara.

Sexualdriften kan vid doping minska efter en tillfällig ökning. Prostatan kan förstoras, och tillväxthormon orsaka onormal tillväxt av exempelvis näsa, haka, händer och fötter. Tumörer i levern och cancer har drabbat de som tar anabola steroider.

Aggressiva beteenden och lättretlighet har konstaterats hos användarna. Särskilt vid kombination av anabola steroider och alkohol. Tidigare stabila personer har plötsligt blivit våldsamma och, till synes utan anledning, misshandlat bekanta och slagit sönder saker.

Kännetecken: Missbrukare av dopingmedel kan ibland se uppblåsta och bulliga ut med vaggande gång. Huden stramar, akne förekommer. Humörsvängningar är vanligt. Läs mer på Dopingjourens hemsida.

Lagen: 1992 förbjöds i Sverige hantering, tillverkning, försäljning och innehav av anabola steroider, testosteron (med olika derivat), tillväxthormon och kemiska substanser som påverkar dessa ämnen. Från april 1999 är det också förbjudet att konsumera dessa medel. Straffet för brott mot dopningslagen är vid ringa brott från böter till sex månaders fängelse. Vid allvarligare brott utdöms oftast fängelse, straffet för grovt brott (ex yrkesmässig handel, tillverkning) är lägst sex månader och högst fyra års fängelse.För att hindra handel med andra ej klassade läkemedel som används i missbruks- och dopingsyfte har förbud införts mot innehav av läkemedel när syftet uppenbart är att sälja dem. Straffet för denna förstadiehandel är från böter upp till två års fängelse.

[uppdaterad 2011]