Läkemedel

0-prep_lakemedel2-omvand6.jpgLäkemedel (piller, fludder, benso, roppar), sömn- och rogivande mediciner, som till exempel Sobril, Rohypnol och Valium, är ofta starkt beroendeframkallande och ett 60-tal av dessa är narkotikaklassade.

Blandmissbruk av narkotika, alkohol och läkemedel (även receptfria värktabletter) är vanligt för att höja och förlänga ruseffekter både bland grava äldre missbrukare och experimenterande ungdomar.

Effekterna kan vara oförutsägbara och mycket allvarliga. Flera dödsfall har inträffat.

Senare år har särskilt uppmärksammats hur sömnmedlet Rohypnol används av kriminella för att stärka sig – bli mer kyliga och hänsynslösa – inför brott och våldshandlingar. Medlet har även använts för att döva våldtäktsoffer och förekommit i samband med flera s k vansinnesdåd. Restriktioner och strafftillämpning av Rohypnol har därför skärpts.

Medlen når den illegala marknaden genom apoteksinbrott, smuggling eller mindre nogräknade läkare som skriver ut recept till missbrukare och deras vänner.

Missbruket av narkotikaklassade läkemedel är egentligen två skilda problem som ibland överlappar varandra. Det finns en grupp människor som i samband med olika sjukdomar ordinerats läkemedel som kan vara beroendeframkallande. Patienterna har börjat överkonsumera medicinerna – ofta så kallade bensodiazepiner – och fastnat i ett beroende. Det handlar oftast om socialt etablerade människor. De skäms oftast för sitt missbruk och sprider det sällan vidare till andra. Detta kallas för terapeutiskt missbruk.

Den andra gruppen är ”gatunarkomaner” som missbrukar dessa läkemedel parallellt med illegala preparat. Dessa personer är ofta relativt yngre och de har introducerats i missbruket av någon nära vän eller bekant. Benägenheten är stor att sprida det vidare och bland annat därför kallas detta för epidemiskt missbruk.

Kännetecken: slöhet, trötthet, men även kraftiga humörväxlingar och aggressivitet vid blandmissbruk.

Lagen: läkemedel som anses vara beroendeframkallande narkotikaklassas av Läkemedelsverket. De nedsätter reaktionsförmågan och är särskilt farliga att använda i trafiken. Omkring 600 000 svenskar använder trafikfarlig medicin och uppåt 150 000 av dessa har körkort.Gränsen för grovt narkotikabrott vid illegal hantering av Rohypnol sänktes i september 2003 av Högsta domstolen efter ett pilotfall från 20 000 till cirka ett tusen (1-millgrams) tabletter.

[uppdaterad maj 2011]